Ta strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.
Zobacz jak zmienić ustawienia przeglądarek: 1) Internet Explorer 2) Mozilla FireFox 3) Chrome 4) Safari 5) Opera
------


Wszystkiego Najlepszego !


Szukaj: forum ogrodnicze, kwiaty, rośliny, uprawa roślin, identyfikacja roślin, kwiaty doniczkowe, krzewy, drzewa, iglaki, nasiona nawozy.
Powrót do strony głównej ZACISZE 1
-->

Autor Wątek: Jarmuż  (Przeczytany 806 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Online Dz1

  • Administrator
  • Aktywny użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 204
  • Opinia: +9/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Marzy mi się kurna chata..
Jarmuż
« dnia: Grudzień 04, 2014, 18:53:59 pm »
Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) – odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jest to jedna z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku. W starożytności uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.
Łodyga
Jest wytwarzana w pierwszym roku, jest gruba i silnie ulistniona. Ma wysokość od 10 do 110 cm.
Liście
Długie, kędzierzawe, tworzą rozetę, zielone lub fioletowe. W pierwszym roku wzrostu wytwarza pęk odziomkowych liści, które u niektórych odmian są pomarszczone (odmiany strzępiaste).
Kwiaty
Pęd kwiatostanowy wytwarza w drugim roku.
Korzeń
Silnie rozwinięty.
Wartość odżywcza
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.
Zastosowanie
Jarmuż jest składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich i brazylijskich. Spożywany jest także w całej południowo-wschodniej Afryce, zwykle gotowany z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi, serwowany z ugotowanym ryżem, albo z ugali lub fufu robionymi z kaszy kukurydzianej. W Japonii sok z jarmużu – znany jako aojiru, jest popularnym suplementem diety.
Źródlo : Wikipedia


W Polsce  jarmuż traktowany raczej po macoszemu . Głównie jako pasza dla zwierząt.
A nikt nie wie jakie sa pyszne Chipsy z jarmużu - ZOBACZ  http://www.kuchnia.hi4.pl/przepis/15/chipsy-z-jarmuzu







« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2014, 18:56:56 pm wysłana przez Dz1 »
Pobyt na działce to nie tylko kontakt z przyrodą‘. To również okazja do poznania innych ludzi

Forum Działkowe ''ROD ZACISZE 1''

Jarmuż
« dnia: Grudzień 04, 2014, 18:53:59 pm »
Aby dobrze zaplanować sobie prace polowe na swojej działeczce musimy wiedzieć jaka będzie w najbliższym czasie pogoda, znać fazę w jakiej będzie księżyc i nad jakim gatunkiem uprawnym będziemy pracować .Prezentowana tu prognoza pogody oraz faza księżyca na pewno Wam w tym pomoże.

 


Vendio

Dodaj: Lubie to! - Udostepnij